Welkom bij

Wereldwinkel Gaasterlan Balk

Scrap Metal uit Zimbabwe


Grondstoffen zijn meestal duur. Mensen in ontwikkelingslanden zijn vaak zeer inventief in het hergebruiken van wat voorhanden is. Een mooi voorbeeld zijn de metalen siervogels en andere producten van ”scrap metal”, of liever gezegd “oud ijzer” uit Zimbabwe. Dit land kent van oudsher een sterk artistiek erfgoed. Dat uit zich in de vele kunstwerken die er worden gemaakt.

Voor binnen en buiten
De siervogels en andere producten worden stuk voor stuk met de hand gemaakt van olievaten en ander oud ijzer.
Eerst worden de olievaten gereinigd, bewerkt en tot onderdelen geknipt. Dan worden de producten naar een ontwerp in elkaar gelast.
Tenslotte wordt een beschermende laklaag aangebracht, zodat zij niet alleen het interieur kunnen sieren maar ook een aanwinst zijn buiten in de tuin. Ze zijn vorstbestendig.

                  

 

   Een belangrijke rol voor de importeur
De importeur Gone Arty heeft als doel kleinschalige productenten in Zimbabwe, Swaziland en Zuid Afrika bestaanszekerheid te bieden. Zij staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel. In december 2014 bracht deze importeur een bezoek aan de producten in Zimbabwe. Ondanks de instabiele situatie in dat land kon men zien dat alle inspanningen niet voor niets zijn geweest. De productenten hebben het beter gekregen. Zij hebben werk, een eigen huisje, eten en hun kinderen kunnen naar school.


Victor Mhembere
De siervogels in de Wereldwinkel zijn het werk van één lokale kunstenaar, Victor Mhembere.
De Nederlandse importeur, Gone Arty, heeft hem lasapparatuur ter beschikking gesteld. Zo kan de jonge kunstenaar op duurzame wijze een eigen bestaan opbouwen en vóór alles in zijn eigen levensonderhoud voorzien en in dat van ongeveer 11 andere mensen in een land met de hoogste inflatie ter wereld en een werkloosheidspercentage van 80%.  

     

 

Zuperzozial

Zuperzozial creëert producten die op een slimme manier onze wereld respecteren. Milieubewust ontworpen maar zoveel meer dan dat:

eigentijdse producten die net zo stijlvol zijn als duurzaam.

Zuperzozial bestaat o.a. uit de Raw Earth collectie.

Raw Earth is gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en maïs en biologisch afbreekbaar met een aardse uitstraling.

Raw Earth laat zien dat bewust leven vrolijk en trendy kan zijn. Door de variatie aan intense kleuren kan eindeloos gecombineerd worden naar persoonlijke smaak.

Een feest voor het oog en het kan gewoon in de vaatwasser.

 

 

Veel Fairtrade Zomersjaals

 De hals van de mens is bijzonder gevoelig en moet dus in elk seizoen worden beschermd tegen wind, tocht en kou. Voor elk seizoen liggen in de Wereldwinkel originele sjaals van de meest verschillende materialen voor u klaar.
In de zomer wordt een sjaal van lichte stof om de hals gedragen.    
van de sjaals in de Wereldwinkel komen uit Nepal en India.

De sjaals uit Nepal worden vaak met de hand gemaakt. Ze zijn net zo bontgekleurd en afwisselend als de cultuur in Nepal zelf. De sjaals worden meestal door vrouwen gemaakt die tot de armste inwoners van Nepal behoren. Fairtrade draagt zijn steentje bij aan de verbetering van de levensomstandigheden van de vrouwen en daarmee aan die van hun kinderen.
 
De handarbeidsters worden door de rijkere lagen van de bevolking maatschappelijk gediscrimineerd. Fairtrade verbetert hun werkomstandigheden en schept arbeid die er anders niet zou zijn.
De gevolgen van de aardbeving zijn voor deze armste bevolkingsgroep nog niet te overzien.         

Ook de sjaals uit India worden met de hand gemaakt. De producent is gevestigd in de deelstaat Punjab in het stadje Amritsar. In de werkplaats werken 58 medewerkers, daarvan is 42% vrouw. Door Fairtrade krijgen de getalenteerde ambachtslieden de kans te concurreren op de wereldmarkt. De ontwerpen van de sjaals zijn gebaseerd op Europese trends. Alle medewerkers hebben een ziektekostenverzekering. Ook verstrekt de producent rentevrije leningen aan het personeel zodat ze een eigen stuk land kunnen kopen. Het volgende doel is om voor de medewerkers een pensioenplan op te zetten.

 

Handbeschilderde bloempotten uit Mexico

Het voorjaar komt eraan.Een vrolijk beschilderde bloempot, gemaakt volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie, geeft kleur aan het leven.

De potten worden gemaakt van klei afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt die in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten zoals b.v. kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter.

Na het drogen gaan de producten in een grote elecktrische oven. Dan volgt de decoratie. De vrouwen beschilderende potten met een eigen ontwerp. Geen pot is hetzelfde. Die oude traditie maakt sterke producten : ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen. Eerst tekenen de vrouwen een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Daarna gaan ze weer de oven in waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan worden ze voorzien van een laag glazuur en voor de laatste keer gebakken. Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voor fellere kleuren, zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag.

Techniek
De techniek die ruim 500 jaar in Mexico wordt toegepast, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noordafrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die het op hun beurt in de 15e en 16e eeuw meenamen naar Latijns Amerika. Hoewel de modellen, designs en kleurencombinaties in de loop der eeuwen vaak zijn veranderd, is de relatie met Marokkaans aardewerk nog steeds herkenbaar.

Werkgelegenheid
Een groot familiebedrijf maakt de potten. De werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind – het kan er enorm hard waaien! Maria Isabel richtte het bedrijf 18 jaar geleden op. Zij maakt de designs en stelt de kleurencombinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen, die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen. Een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid groeit.

Zilveren sieraden van Simbolica

Simbolica importeert zilveren sieraden uit Mexico en Guatemala. Door financiele steun in de vorm van voorschotten om materiaal te kopen, scholingsprojecten, EHBO voorzieningen en steun aan kleinschalige projecten om de werkplaatsen te verbeteren, wordt de positie van kleine producenten versterkt. Daardoor steunt men ook het fairtrade beleid om met respect voor mens en milieu te werken. De kinderarbeid kan worden teruggedrongen en door het bevorderen van basisscholing en vakopleidingen kunnen steeds meer mensen ervan leven en een menswaardig bestaan opbouwen.

De zilveren sieraden van Simbolica zijn niet zomaar sieraden, maar hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een symbolische betekenis. De vormen gaan vaak terug op symbolen van oeroude volken en hebben daardoor een bijzondere betekenis. Zo is er bijvoorbeeld een hanger gebaseerd op een vorm van de Hopi indianen die voor evenwicht zorgt. Een ander symbool staat voor bescherming en herstel. 

De producenten willen ook Europeanen laten genieten van de culturele rijkdom die oude beschavingen te bieden hebben. Het is mooi om een origineel cadeau te kunnen geven met een symbolische betekenis, die verder gaat dan alleen een mooie vorm. En te weten dat trotse en geïnspireerde kunstenaars die rechtstreeks afstammen van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen uit oude beschavingen deze sieraden ontworpen en vervaardigd hebben.

Aardewerk uit Tunesië

In Tunesië, met heel veel werkeloosheid, is scholing voor grote groepen nog steeds onbereikbaar. Pottenbakken is een traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een ambacht waaraan de hele familie meewerkt. De werkplaatsen zijn dus ook in en bij hun woonvertrekken. Bij de Artisinat pottenbakkers zijn alle producten met de hand gemaakt. De pottenbakkers ontwikkelen steeds nieuwe vormen en decoratiemotieven. Het ambachtswerk is een omvangrijk vangnet voor de niet- of laaggeschoolden. Er zijn voortreffelijke vaklui bij. Deze vakmensen maken hun producten met het persoonlijk karakter van eerlijk handwerk, authentieke decoraties en betaalbare prijzen.

Hangmatten

Producent Elango koopt katoen op de lokale markt voor de hangstoelen en –matten. Met behulp van een fietswiel wordt de katoen op klosjes gezet. Vervolgens worden de draden op een carrousel gespannen en naar het weefgetouw geleid. De touwen worden handmatig geknoopt. Het draag vermogen van de hangmat is 150 kg. Afmeting 220x150cm.

Prijs: €89,95
 
 
Daarnaast hebben we ook effen linnen hangmatten tekoop vanaf €99,00
 
Aanbieding hangstoel van € 79,50 voor € 47,50 (draagvermogen 120 kg.)

Honing

Eén van de ontbijtproducten die Fair Trade Original in het assortiment heeft, is de tropische vloeibare en crème honing uit Guatemala en Chili.
Apicoop is handelspartner van Fair Trade Original voor dit product.
 Deze coöperatie biedt ongeveer 225 imkers een goede prijs voor hun honing en hulp bij de verhoging van de productie,
 het milieubeheer en bij het gezond houden van de bijenvolken.

Wat de coöperatie voor de aangesloten imkers betekent, blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Bernardino.
Bernardino is getrouwd en vader van 5 kinderen. In 1995 startte hij met een paar bijeenkasten en een paar jaar later,
 toen het aantal was opgelopen tot 20, besloot hij zich aan te sluiten. Vandaag de dag beheert hij, samen met zijn vrouw,
 ongeveer 100 bijenkasten. Een zoon helpt bij het onderhoud en de verzorging.

Door aansluiting bij de coöperatie is Bernardino zeker van de verkoop van zijn honing voor een aantrekkelijke prijs.
Ook kan hij via de coöperatie tegen een gunstig  tarief medicijnen tegen bijenziekten kopen en heeft hij veel steun aan de deskundige begeleiding.
 Geleidelijk aan is dankzij de fairtrade voorwaarden de welvaart van hem en zijn familie toegenomen.

Rieten manden

Geef kleur aan uw woonkamer, badkamer of kinderkamers met een mooie witte of gekleurde rieten mand.

         

Deze manden worden geproduceerd door vrouwen in Bangladesh. Ze worden gemaakt van stroken Kaisa-gras, dat groeit aan de rand van rivieren. Bij het afsnijden laten de rietsnijders de wortels intact. Dit voorkomt dat de oevers afbrokkelen. Het gras wordt tenslotte omwonden met recycled plastic.

Fair Trade Original betrekt de manden van Dhaka Handicrafts in Bangladesh tegen eerlijke handelsvoorwaarden. Dhaka levert al sinds 1976 producten voor de westerse markt. De makers van de producten zijn gezamenlijk eigenaar. Door samen te werken kunnen zij aandacht besteden aan kwaliteitsverbetering en productontwikkeling. Training en scholing, kansen voor vrouwen en een milieuvriendelijke productiewijze zijn onder andere onderdeel van de werkwijze.

Voor de mensen die de producten maken betekent dit werkgelegenheid, inkomen en een beter bestaan. Met uw aankoop draagt u daaraan bij.

Swazi candle Kikoi Black

Swazi Candles worden gemaakt in Swaziland en zijn er in veel kleuren en maten.
Bijzonder zijn ook de uiterst decoratieve Swazi kaarsen. Ze zijn er in veel kleuren en maten Deze worden met de hand gemaakt in het kleine Afrikaanse koninkrijk Swaziland. Bij de productie wordt de eeuwenoude techniek van “millefiore” gebruikt. Millefiore, of “duizend bloemen” vindt z’n oorsprong in het oude Alexandrië en werd in de glasindustrie van onder andere Venetië geperfectioneerd. Kralen van Venetiaans glas werden vroeger wel als betaalmiddel gebruikt in Afrika. Geleidelijk ontstond een Afrikaanse variant. Nog steeds zijn die gewild bij verzamelaars. De kunst van Millefiore dient als voorbeeld voor de kaarsenmakers. In plaats van glas gebruiken zij een harde wassoort aan de buitenzijde van de kaars die nauwelijks smelt als de kaars brand en daarom een prachtige gloed verspreid.Deze kaarsen geven bijzonder mooi licht en zijn duurzaam door het gebruik van waxinelichtjes.
 
Prijs: €8,95
 

Theevarianten

Warming, Purity, Refreshing, Relaxing. De namen verklappen het al, de speciale theesoorten op het schap van Wereldwinkel Gaasterlân geven een goed gevoel.

Niet alleen omdat de boeren hun producten onder eerlijke voorwaarden verkopen. Door toevoeging van verschillende kruiden zoals munt met kaneel en zoethout hebben de nieuwe theevarianten van Fair Trade Original een geurig aroma en een weldadige werking. Ze zijn bovendien 100% biologisch.

De  theemelanges zijn verpakt in piramidezakjes. Daardoor komen alle smaken volledig tot hun recht. Voor de theeliefhebber dus, die zichzelf en het bezoek graag verwent met thee naar eigen smaak. Door de sfeervolle verpakking zijn deze theesoorten ook een leuk cadeautje.

Voordelen voor de theeboeren

De verschillende soorten thee worden geproduceerd in Egypte, Zuid-Afrika en China. De theeboeren van de Guzhang Gaofeng Organic Tea Association in de provincie Hunan in China bijvoorbeeld, hebben sinds zij een aanzienlijk deel van hun thee onder fairtrade voorwaarden kunnen verkopen de weg van het dorp naar de theetuinen verbeterd. Ook kunnen zij geld opzij leggen voor beter onderwijs voor hun kinderen. Door de aanschaf van een nieuwe machine voor de eerste verwerking van de thee kunnen zij bovendien een hoogstaand product leveren.

 

De nieuwe speciale theesoorten zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel. Een pakje met 20 eenkops-zakjes kost € 2,39.

Dromenvanger

Hang een dromenvanger boven je bed en hij vangt alle dromen. Slechte en boze dromen worden in het web gevangen en vastgehouden, ze spatten uiteen in het eerste morgenlicht. De mooie en goede dromen worden gevangen en vallen via het web en de veertjes in de ontvanger, zodoende droom je rustiger en vaak prettiger. Dat is de gedachte achter een dromenvanger. De Aboriginals en Indianen staan bekend om hun dromenvangers.

Papier van olifanten poep

U vindt bij Lanka lamai recycling papier waarin de ontlasting van de olifant is verwerkt.

Het proces is als volgt: De olifant eet kokos, ,jak bladeren of kitulschors. Dan begint de verwerking in de maag. Een volwassen olifant eet 180 kg per dag en ontlast 16 keer per dag. De poep wordt verzameld en gedroogd in de zon. Daarna wordt het 8 uur gekookt met een natuurlijk des infectiemiddel.(margosa bladeren). De overgebleven resten worden vermengd met afvalpapier tot pulp. Deze pulp wordt met de hand geschept in een vorm. De vellen papier worden gebruikt voor een groot assortiment kaarten,boekenleggers, kaarten en memoblokken.

Zorgpoppetje           

 

                                                                                                                       

Volgens de legende uit Guatemala vertellen de kinderen hun zorgen aan de poppetjes. Als de kinderen naar bed gaan leggen ze de poppetjes onder hun kussen . De volgende morgen hebben de poppetjes de zorgen weggenomen.

Zeepsteen                 

Zeepsteen is een zachte steensoort .Kort na het delven is zeepsteen nog vrij vochtig. De producenten starten meteen met het beeldhouwen, want hoe langer de steen in de buitenlucht is, hoe droger en daarmee harder het wordt. Het beeldhouwen is dan ook meteen een stuk moeilijker, met meer kans op breuk. De producten van zeepsteen worden uit een stuk steen gemaakt. De meeste beeldhouwers zijn georganiseerd in groepen en samenwerkende coöperaties. De handwerkers (meestal mannen) beginnen met het modelleren van de steen tot een bepaalde vorm. Daarna gaan de vrouwen aan de slag,zij zorgen voor een zachte finish door het beeld te schuren. De afwerking bestaat uit het glimmend maken van het beeld met behulp van speciale oliën en polish.

Polystone beelden

Polystone bestaat uit gemalen steen (o.a. graniet, marmer, soapstone etc.) wat wordt vermengd met een vloeibare hars. Hierdoor ontstaat een gietbaar mengsel. Dit mengsel wordt gegoten in een rubberen mal van een beeld. Na uitharding wordt het beeld uit de mal verwijderd. De scherpe uitsteeksels en randen van het beeld worden verwijderd. Het wordt in meerdere stappen geschuurd en vervolgens gepolijst.Daarna gaat het beeld in een warm verfbad, waarbij de verf gelijkmatig wordt verdeeld. Dan wordt het gedroogd en opnieuw gepolijst. Het resultaat is een beeld dat zo hard en sterk is als steen en ook zo aanvoelt. Dan wordt het gedroogd en opnieuw gepolijst. Het resultaat is een beeld dat zo hard en sterk is als steen en ook zo aanvoelt.

Boeddha

Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat de intentie van het geven het beeld waarde toekent, maar u kunt heel goed uzelf een Boeddhabeeld cadeau geven als de intentie goed is en u het beeld behandelt met respect.                                                       Boeddhabeelden zijn er in verschillende houdingen, mudra' genaamd.
U vindt Boeddhabeelden met een rustgevende uitstraling, vaak in meditatiezit.

Vaak wordt Boeddha afgebeeld met een sereen gezicht,ogen gesloten(meditatie),kort krulhaar in knot (teken van groter inzicht)en uitgerekte oren(teken va intellect). Zittend wordt hij vaak afgebeeld in de lotuszit bovenop een troon van lotusbladeren.

Hij heeft dan één hand in zijn schoot en met de ander raakt hij de aarde om deze als getuige op te roepen voor de waarheid van zijn woorden.

De schaal die in zijn hand ligt ,is voor aalmoezen.

Liggen beide handen in de schoot,dan duidt dit op intense concentratie tijdens de meditatie

Yogiman (Orang Malu)

De Yogiman vindt zijn oorsprong in landen als Indonesie en India en stelt een in zichzelf gekeerde, mediterende man voor. Hij wordt ook wel de “the weeping Buddha” genoemd, de Boeddha die huilt om het leed van de wereld. Maar de Yogiman is in zijn hart gelukkig, hij heeft vrede met zichzelf gevonden. Als je zijn hoofd naar je toekeert en hem beter aankijkt,dan ontdek je ook zijn lachende gezicht: de handen zijn tanden, het hoofd is zijn neus en de oren zijn de ogen. Aan de achterkant van de Yogiman ontdek je de vorm van een hart,dit staat voor leven en kracht. Aan de zijkant (de armen) zie je de vorm  van een foetus, dit staat voor reinheid en een nieuw begin.Van de Yogiman wordt gezegd dat hij al het kwade buiten de deur houdt wanneer hij met zijn rug naar de deur (hoofdingang) toe wordt geplaatst.Door dagelijks de Yogiman’s rug te aaien en door de Yogiman goed te behandelen worden volgens de legenden je zorgen weggenomen en groeit het zelfvertrouwen.

De lachende Boeddha

De attributen zijn zeer verschillend en symbolisch dit zijn o.a.

*Parel:  Kracht en  gezondheid                                                                     *Kralenketting (Mala):   Boeddhistische gebedssnoer.
*Goudklomp:  Symbool van financieel geluk.
*Een zak: Symbool van  zoeken en reizen (zoeken naar   jezelf).*Perzik: Verbondenheid                                                                                                     * Kinderen:  Symbool van vruchtbaarheid  (dat kan  ook zijn vruchtbaarheid in een relatie of het zoeken naar een baan.)
* Waaier:  Bescherming
* Munten:  Rijkdom                                                                                                           *  Mantel:  Bescherming
* Lotusbloem:  Symbool van vernieuwing
* Rua skepter:  Overvloedig
* Hotai model (handen in de lucht):  Vrijheid
* Levensstaf:  Vertrouwen, balans en  ondersteuning.
* Karafje:  Levenselixer (lang Leven)

Geluksschildpad

 

De naam van deze schildpad is Chiappita. Zijn lijf is gemaakt van een piepkleine lege en verdroogdepompoen.                                                                                                  De felgekleurde beschildering is typisch Mexicaans. Volgens een oude Maya           legende schenkt hij zijn eigenaar een lang leven en geluk.